Дома

КампСоколиАкадемија
ПОЧИТУВАНИ СОКОЛЧИЊА И СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ. КОШАРКАРСКАТА АКАДЕМИЈА НА КК СОКОЛИ И ОВАА ГОДИНА СО ГОРДОСТ ОБЈАВУВА
ДЕКА ЌЕ ОРГАНИЗИРА ЛЕТЕН КОШАРКАРСКИ КАМП НА ОХРИДСКАТА РИВИЕРА.
ВО ДИРЕКТНИОТ ДУЕЛ ЗА ВТОРОТО МЕСТО ВО ВТОРАТА КОШАРКАРСКА ЛИЈА, МЕСТО КОЕ ВОДИ ВО КОШАРКАРСКАТА ЕЛИТА - КАРПОШ СОКОЛИ ГО СОВЛАДА ТИМОТ НА АНГЕЛИ И СО ТОА МУ СЕ ПРИДРУЖИ НА АПАВЕ ВО ПРВАТА КОШАРКАРСКА ЛИГА.
ДРАГИ НАШИ СОКОЛЧИЊА, КОШАРКАРСКАТА АКАДЕМИЈА ‘‘КАРПОШ СОКОЛИ’’ ПРОДОЛЖУВА СО ТРЕНИНЗИ ВО ВАШАТА УЧИЛИШНА САЛА И ВРШИ УПИСИ НА НОВИ СОКОЛЧИЊА.

Најнови вести

Приказната наречена Карпош Соколи, која беше една од најуспешните мина... повеќе
Драган Николиќ на кормилото на Карпош Соколи дојде на почетокот од ное... повеќе
Кошаркарите на Карпош Соколи се наоѓаат на само 40 минути до уште еден... повеќе
Изненадени сме што луѓето кои го предводат КК МЗТ Аеродром се почустув... повеќе
Кошаркарска Македонија за првпат после долго време има можност да глед... повеќе
Фантастичната игра и лесната и убедлива победа во вториот финален натп... повеќе

Баскетот како спортска дисциплина

Баскетот е основна клетка на кошарката како целина, и претставува фундамент и прво осознавање на кошарката во најраните години кај младите. Првиот контакт со правилата и тајните на кошарката децата го имаат токму преку баскетот. Неговата слободна форма (нема надзор и инструкции од стручно лице) дозволува да се развие фантазијата и креативноста кај децата а со тоа и да се развиваат на кошаркарски план. Исто така, баскетот претставува прв контакт и запознавање на младите со колективно функционирање во еден спорт, односно за прв пат се... повеќе

Физичка и ментална хигиена

Со играњето на баскет, или било која друга ‘‘улична‘‘ игра, се води грижа за правилно физичко и ментално развивање на младите. Од физички аспект, со самиот факт што децата не се на компјутер (во седечка, во голем број од случаите, неправилна положба на седење), и се во постојано движење за време на играта, децата го одржуваат своето тело во добра физичка кондиција и се развиваат побрзо и поправилно од останатите кои што не вежбаат односно кои што не се занимаваат со спорт. На подолгорочен план, генерациски доколку спортот се практикува... повеќе